mandag 27. september 2010

LYRIKK....... i en bygg- og anleggsklasse!

Å bli kasta inn i lyrikkundervisningen i en bygg- og anleggsklasse var et spennende prosjekt. Hvordan kan man gjøre lyrikkundervisningen lystbetont? Svaret ble en multimodal lyrikkmontasje.

Etter å ha "varmet opp" med en tre minutters assosiasjonsoppgave rundt temaet moped, var det duket for hovedoppgaven. Denne oppaven gikk altså ut på at elevene skulle lage en multimodal lyrikkmontasje. Det vil si at elevene skulle tolke et dikt ved hjelp av tekstverktøyet PowerPoint. Elevene fikk velge blant de fire diktene; "Aust-Vågøy Mars 1941" av Inger Hagerup, "Dråpen" av Jan Erik Vold, "Rødt og svart" av Rolf Jacobsen og "Vårt liv" av Inger og Paulus Utsi.

Det meste av timen brukte elevene på å tolke diktet ved hjelp av bilder, farger, tekst, ulike fonter og eventuelle andre tekniske finesser. De skulle skape en rytme i presentasjonen ved å lage egendefinerte innganger/utganger på tekst og/eller bilder. Til slutt ble de ferdige lyrikkmontasjene lagt inn på en minnepenn. Disse montasjene skal vises anonymt i klassen neste norsktime, da elevene skal vurdere hverandres montasjer. På denne måten får jeg startet opp med det som er mitt og Sissels FoU-prosjekt, nemlig medelevvurdering.

Bakgrunnen for undervisningen var at elevene skulle få kunnskap i det å kombinere skriftlige uttrykksformer med visuelle uttrykksformer. Jeg ønsket at elevene skulle sitte igjen med et innblikk i hvordan en kan tolke et dikt ved hjelp av farger, bilder osv.
Valget av selve oppgaven, dvs. en multimodal lyrikkmontasje, er det jeg er mest førnøyd med. Dette var en oppgave som falt i smak, og som så og si alle av de 12 guttene gikk i gang med straks.
Jeg var derimot ikke godt nok forberedt på at noen av elevene aldri hadde vært borti tekstverktøyet PowerPoint. Det burde jeg definitivt vært bedre forberedt på.

3 kommentarer:

 1. Javel... Jeg ser jeg har mye igjen å lære før jeg kan ta opp kampen om å blogge...! Synes jeg forøvrig har hatt en stigningskurve, bratt som et Methusalem... (!?)... innen kategorien digitale verktøy...

  Jeg blir helt stum av hva du gjør her inne..! Du kan godt gå inn på min blogg og fortelle meg H V O R D A N J E G F Å R lagt inn de andre bloggene... kaster bort verdifull tid med å klikke i blinde!! Hjælp!

  SvarSlett
 2. Du verden. Artig å se hva dere har gjort i norsktimene, ja. Steike, det er rett og slett imponerende og inspirerende. Dere er flinke, det er sikkert.

  Har knapt nok vært på noen blogg tidligere, men dette er jo egentlig knall, virker det som. God høstferie!

  Magnus

  Magnus

  SvarSlett
 3. Artig å lese om lyrikkmontasjene. Dere fortalte jo litt om dem da vi snakket sammen sist, også. Det virket som det var riktig så vellykka, ja. Interessant at dere hadde fokus på rytme.

  SvarSlett